Pilih, bayar dan tunggu buku sampai ke rumah anda!

+601170723225

Bisnes Satu Cabang Jihad #(L62)

HARGA: RM16.00 - RM14.40

Berat | 0.405kg
  • Kuantiti: 15
  • Produk SKU: 9789676114730
Qty
Penghantaran

Umat Islam seluruh dunia sedang menghadapi cabaran dan ancaman yang menggugat survival mereka dalam hampir semua lapangan hidup. Peristiwa 11 September 2001 telah mengakibatkan terbitanya suasana iklim tidak menentu yang membawa tekanan hebat.

 Peperangan di Palestin, Kashmir, Chechnya, Afghanistan dan Iraq cuma meruncingkan lagi kedudukan ini. Seruan perang jihad yang kerap dilaungkan sejauh ini belum menampakkan kepastian kemenangan, malah jelas memperlihatkan pertempuran barisan mujahid, antara lainnya, dengan jentera peperangan berteknologi tinggi milik kuasa besar dunia.

Masyarakat Muslim kini dilabel pula sebagai masyarakat kecundang, atau failed societies, kerana kegagalan mereka menjanjikan kehidupan yang terbaik bagi masyarakat mereka. Sementara itu, dalam bidang ekonomi, globalisasi dan kapitalisme global mendedahkan negara Islam kepada penjajahan bercorak baru oleh gergasi korporat multinasional milik negara maju.

Jelas sekali kekuatan dan ketahanan bangsa dan ummah perlu dibina semula. Teras kekuatan dan ketahanan ini ialah bisnes dan dengan demikian ahli bisnes Melayu-Muslim di tanah air perlu bangkit membina keupayaan. Dasar dan strategi kerajaan juga perlu diperbaharui supaya nyata berkesan.

Keadaan krisis menuntut supaya usaha ini dijayakan menerusi landasan Jihad Bisnes. Sesungguhnya satu tindakan bertaraf jihad diperlukan jika Melayu-Muslim dan umat Islam amnya mahu berjaya mengatasi krisis dan ancaman, langsung membina kekuatan dan kekebalan ekonomi untuk mempertahankan hak dan kedudukan.

Masyarakat Melayu-Muslim perlu memahami sepenuhnya peranan bisnes dan mengiktiraf potensi bisnes dalam menjanjikan jalan keluar untuk kebangkitan bangsa dan ummah. Usahawan, ahli bisnes dan korporat Melayu-Muslim digesa menyuntik Nur Islam ke dalam amalan bisnes, menjadikannya sumber tenaga pendorong dan asas motivasi yang perkasa untuk berjaya dalam persaingan.

Tan Sri Muhammad Ali Hashim ialah Ketua Eksekutif Johor Coporation sejak Januari 1982. Buku ini adalah penulisan kedua beliau, setelah buku pertamanya bertajuk Membujur Lalu.