Pilih, bayar dan tunggu buku sampai ke rumah anda!

+601117565709

Mendidik Peribadi Anak Dengan Akhlak Nabi (L133,Y42)

HARGA: RM15.00 - RM13.50

Berat | 0.240kg
  • Kuantiti: 113
  • Produk SKU: 978-967-481-527-1
Qty
Penghantaran

Tajuk: MENDIDIK PERIBADI ANAK DENGAN AKHLAK NABI
ISBN: 978-967-481-527-1
Penerbit: PTS PUBLISHING HOUSE
Penulis: MUHAMMAD ZULIAN ALFARIZI
Tahun Terbitan: 2020
Muka Surat: 176
Halaman: HITAM PUTIH
Format: SOFTCOVER
Berat (kg): 0.24KG
Dimensi (cm):22.8CM X 15.2CM X 0.9CM

 


Keteladanan Rasulullah dapat dijadikan sebagai inti dan sumber pembelajaran pendidikan karakter. Ini kerana, sumber pendidikan karakter ialah berperilaku, bersikap, dan bertutur kata yang baik. Tidak hanya itu, pendidikan karakter juga membimbing murid supaya mudah bergaul tetapi tidak melanggar norma-norma yang berlaku dalam kehidupan masyarakat. Selain itu, juga teguh pendirian dalam berprinsip.

Bagi mencontohi karakter Nabi Muhammad, yang mula-mula harus dilakukan ialah mengenal pasti bagaimana karakter beliau. Dengan mengenal lebih mendalam mengenai Rasulullah, maka kita akan mudah meniru dan mengaplikasikannya ke dalam diri sendiri dan orang di sekeliling kita. Sekurang-kurangnya, kita juga boleh menjadi teladan kepada anak didik kita, sama ada dari segi pertuturan mahupun sikap.

Di sini kita dituntut untuk membiasakan diri dan anak didik supaya bersikap dan berakhlak sesuai dengan yang diteladani daripada Rasulullah, iaitu akhlak mahmudah. Dalam sebuah kitab Mahfuzod disebutkan, “Mansyabba ‘ala syai-in, syabba ‘alaih” yang bererti barang siapa terbiasa dengan sesuatu, maka terbiasalah ia. Pernyataan ini apabila diterapkan dengan sains moden, tentu sangat sesuai. Kerana, ilmu psikologi menyebutkan bahawa manusia memiliki alam bawah sedar. Dan, alam bawah sedar diciptakan kerana kebiasaan atau tabiat.ii Misalnya, apabila ibu bapa selalu mengumpat atau bercakap kasar, maka anak akan mengikuti dan menirunya. Itulah sebabnya ada pepatah yang mengatakan bahawa anak tidak jauh daripada orang tuanya.