Pilih, bayar dan tunggu buku sampai ke rumah anda!

+601170723225

Munyatul Musolli # (L55)

HARGA: RM20.00 - RM18.00

Berat | 0.310kg
  • Kuantiti: 0
  • Produk SKU: 9789673882441S
Qty
Penghantaran

Buku Munyatul Musolli ini membicarakan perkara-perkara asas tentang solat berdasarkan mazhab Imam Syafi‘i. Risalah ini turut diselitkan dengan perbahasan tanggungjawab pemimpin yang disadur daripada kitab Siraj al-Muluk. Sementara itu, di akhir kitab ini disertakan juga kitab al-Bahjah al-Mardhiyyah yang membicarakan persoalan perihal imam dan makmum.

Sebuah karya berharga tulisan ulama rantau Nusantara, iaitu Syeikh Daud al-Fathani melalyu karangannya, Munyatul Musolli. Kitab ini telah menjadi panduan dan bahan pengajian di banyak kawasan di Rantau Melayu dan diajar di merata tempat. Membicarakan perkara-perkara asas tentang solat berdasarkan mazhab Imam Syafi'i. Turut diselitkan dengan perbahasan tanggungjawab pemimpin yang disadur daripada kitab Siraj al-Muluk. Sementara itu, di akhir kitab ini disertakan juga Kitab al-Bahjah al-Mardhiyyah yang membicarakan persoalan perihal imam dan makmum.
 
Masih mengekalkan tulisan asal pengarang dalam tulisan Jawi sebagai menjaga amanah ilmu serta memartabatkan warisan tulisan yang bernilai ini agai ia kekal diketahui dan diwarisi sepanjang zaman.
 
Digandingkan dengan edisi pengalihan kepada bahasa Melayu moden supaya lebih mudah difahami oleh generasi baharu. Turut merangkumkan isi kitab dan perbahasan dengan bahasa yang lebih jelas dan mudah dihadam.